EnglishSwedish

Material & Design

Crosscut

Crosscut betyder att dukpanelerna ligger vågrätt eller 90 grader mot akterliket.

Dacron – cruising

Dacron är segelduken som de flesta kommit i kontakt med. Den är oftast vit. Dukkonstruktionen har anor från tiden kring 1950 när världen satte fart. Polyester är den huvudsakliga byggfibern. Duken tillverkas i vävstol och man talar om den långa riktningen varpen och den korta väften/inslaget.

Vectran – långlivad

Det här är segelduken som de flesta inte sett eller hört talas om. Den är oftast ute på de blå haven sjömil efter sjömil. Den är till färgen gultonad, off white. Polyester är den huvudsakliga byggfibern. Som armering är Vectran-trådar invävda och förhöjer egenskaperna.

Duken tillverkas i vävstol och man talar om den långa riktningen varpen, och den korta väften/inslaget. Vi kom i kontakt med Vectranduken då vi var Hood Sailmakers för Sverige under 3 år. Vi fick erfara hur den långlivade duken användes på stora båtar runt om i värden. Vi har tillverkade många vectransegel sedan dess och de står sig fantastiskt. Duken ingår numera i vårt huvudsortiment.

Hydranet – robust

Hydranet är en mycket stryktålig duk som är vävd av Ultra-PE-fiber och lämpar sig väl för offshorebruk.

Triradial

Dessa dukar är “warp-orienterade”. Styrkan ligger i dukens längdriktning och seglet skärs triradiellt i tårtbitar. Det är vanligt att två eller tre olika dukvikter kombineras i olika delar av seglet för att spara vikt.

Dacron – club racing

Dacronsegel sys normalt i Crosscut-skärning, men genom att använda balanserade dukar är det möjligt att ta till vara på dukens “warp”-styrka, de längsgående trådarna i väven.

Laminat – performance cruising

DX Laminat (Cruisinglaminat) är en laminerad duk uppbyggd av fem lager. Taffeta, en tunn polyesterväv för slitstyrka på bägge sidor, film – en tunn mylarfolie som håller ihop mittenlagret scrim, den bärande polyesterfibern i seglet. Duken finns i såväl vit som grå.

Fibercon hybrid – offshore

En mycket riv- och slitstark vävd duk som passar utmärkt för offshorebruk. Väven är “warp”-orienterad vilket gör den lämplig för triradiella skärning.

Fibertech är fiberinbakade, fiberoptimerade segel. Rätt fiber på rätt plats! Hög styrka och låg vikt, även revat!

Fibertech

 

Fibertech membran – top performance cruising/racing

Detta är den senaste utvecklingen där vi tillverkar materialet just för det aktuella seglet, med exakta mått och med fiberinläggningar som gör seglet optimalt. För att ligga på topp använder vi designprogrammet SMAR Azure som kombinerar skrov, rigg och segel för enastående överskådlighet och detaljkunskap. När seglet är färdigdesignat kan vi skicka hela designen till dig. Du kan då vrida och vända seglen i 3D med hjälp av ett program vi tillhandahåller.

När designen av seglet är bestämd och vi placerat ut de bärande fibrerna precis där vi vill ha dem skickas designen till Italien där segelduken produceras enligt våra anvisningar. Duken skickas sedan tillbaka till oss och seglet produceras på loftet i Göteborg.

Vilken fiber och hur tät fiberkonstruktion som används bestäms av seglets yta och användningsområde. Vår vanligast förekommande fiber heter Black Twaron och är en så kallad para-aramid. Fibern är infärgad svart för att tåla UV-ljus och är mycket formstabil. Taffetan, det yttersta skiktet av segelduken, bestämmer vilken färg seglet får. Vanligast är grå. Andra fiber som förekommer är Aramid, Kolfiber, Dyneema och Pentex.

Code/Undanvindsegel

 

Nylon

Nylon är det överlägset dominerande materialet i spinnakrar och gennakrar. Så vanligt att det i folkmun helt enkelt kallas för “spinnakerduk”. Materialet är vävt, skärs radiellt, förekommer i många färger och håller mycket låg vikt.

Stormlite

Stormlite är en melamin-impregnerad polyesterväv som har bättre formstabilitet än Nylon, men håller något högre vikt. Stormlite skärs radiellt.

Polyesterlaminat

Fem tunna lager av polyester med inlaminerade polyesterfiber. En tunn taffeta skyddar seglet från slitage.

Aramidlaminat

Fem tunna lager av med inlaminerade svarta aramidfiber. Mycket bra formstabilitet. En tunn grå taffeta skyddar seglet från slitage och ger seglet en sportig look.

Fibertech membran

Fiberorienterade segel med rätt fiber på rätt plats. Högsta prestanda.